Juiste Publicatie op Overheid.nl

In oktober 2014 heb ik aan het Utrechtse college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de publicatie van verordeningen op Overheid.nl. Lees hieronder waarom en lees hier de reactie van het college.

De site Overheid.nl heeft als tagline “De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden”. Via die site kan ook Utrechtse regelgeving (en bv. het Gemeenteblad) gevonden worden. De VVD beschouwt de site als een belangrijke spil in dienstverlening naar inwoners en bedrijven in Utrecht; het is van het grootste belang dat de informatie die er staat, actueel is.

De VVD heeft alle door de raad vastgestelde of juist ingetrokken verordeningen sinds 1 januari 2013 via Overheid.nl opgezocht. Daaruit blijkt helaas dat veel informatie op de site verouderd is. Bepaalde verordeningen, zoals de Wegsleepverordening 2013, zijn in het geheel niet eens te vinden. Verder is bij vrijwel alle ingetrokken verordeningen geen datum van uitwerkingtreding vermeld waardoor deze nog altijd de status ‘vandaag geldend’ hebben. Tenslotte is nog geen van de drie in 2014 vastgestelde verordeningen op Overheid.nl te vinden.i

Overheid.nl meldt dat “[overheids]organisaties zelf verantwoordelijk zijn voor hun gegevens.” De gemeente Utrecht is dus zelf verantwoordelijk voor het actualiseren van verordeningen.

Blijf op de hoogte.

Volg mij op social media.