Pleidooi voor digitale inschrijving baby’s in Utrecht

‘Ouders hebben de eerste dagen na de geboorte van hun kind wel wat beters te doen dan naar het gemeentehuis gaan’, dat is de strekking van een pleidooi dat raadslid Queeny Rajkowski (VVD) donderdag gaat houden bij de bespreking van de begroting in de gemeenteraad. 

Ze wil op korte termijn dat het inschrijven van pasgeboren baby’s ook digitaal kan in Utrecht. “In deze tijd moeten dit soort dingen ook online kunnen. Het is klantvriendelijk, makkelijker voor ouders en efficiënter voor de gemeente”, vertelt Rajkowski.

Een dergelijke procedure is met DigiD ook veilig in te voeren. (…) zie voor het volledige artikel: https://www.duic.nl/politiek/pleidooi-digitale-inschrijving-babys/

Toelichting: Geboorte van een kindje is een belangrijk moment en iedereen heeft daar andere behoeften en gedachtes bij.

Ter verduidelijking: wat mij betreft is de digitale manier ook niet ter vervanging, maar als extra keuzemogelijkheid. Mensen die graag nog langs willen komen, blijven welkom!

Dat geldt overigens voor alle dienstverlening die via de gemeente loopt. Niet iedereen kan of wil gebruik maken van digitale mogelijkheden en dat is ook helemaal niet erg.

Er zijn ook mensen die het fijn vinden dat dit soort dingen ook digitaal kunnen en vinden het minder handig als ze naar het Stadskantoor moeten komen. Ik zie digitalisering dus als extra keuzemogelijkheid en dienstverlening naar degenen die hier gebruik van willen maken.

Ik ben het eens met dat het zoveel mogelijk voorkomen van het voorkomen van risico’s op fraude een randvoorwaarde is en anders moet zoiets niet of anders aangeboden worden.

De zekerheden (zoveel als mogelijk is) die gegeven worden bij het fysiek langskomen bij de gemeente Utrecht, zouden dus ook voor online moeten gelden.

De gemeente Almelo (niet Almere zoals in het artikel staat vermeld) is hier al mee bezig. Lijkt mij slim als onze gemeente contact met hen opneemt en vraagt hoe zij dit allemaal hebben opgelost. Dan kan Utrecht daarvan leren in plaats van dat zelf het wiel uitvinden.

Blijf op de hoogte.

Volg mij op social media.