‘Utrechters moeten ook van achter hun computer kunnen participeren’

Participeren gaat nu vaak nog via stadsgesprekken, bewonersavonden en brainstormsessies, maar binnenkort kan dit ook online. Althans, als de motie die raadsleden Queeny Rajkowski (VVD) en Reinhild Freytag (Student & Starter) donderdag indienen wordt aangenomen. 

“We denken dat we online een grote groep mensen kunnen bereiken en laten meedenken die nu een beetje buiten schot blijft”, vertelt Rajkowski. “Denk bijvoorbeeld aan studenten en jonge gezinnen die het druk hebben. Zij denken nu vaak niet mee over vraagstukken, terwijl ze misschien wel goede ideeën hebben.”

Zie voor het volledige artikel: https://www.duic.nl/politiek/utrechters-moeten-ook-computer-kunnen-participeren/

Toelichting: De gemeente, haar dienstverlening en participatie zijn de afgelopen jaren flink gemoderniseerd en gedigitaliseerd. Nu alleen participatie nog… Want waarom moeten bewoners op een specifieke gemeenteavond aanwezig zijn om pas mee te kunnen praten over hun gemeente, wijk of buurt?

Je kan nu als inwoner elke avond wel deelnemen aan een rondetafelbijeenkomst, stadsgesprek, wijkinventarisatie, of welke naam ze er dan ook aan geven. Ik ga liever voor kwaliteit ipv kwantiteit. Ambtenaren stoppen nu zoveel tijd in het organiseren van allerlei avonden dat er minder tijd over is voor het bereiken van iedereen of het aan de slag gaan met de input. Er is een overkill aan participatieavonden, en toch voelen bewoners zich niet betrokken.

Het digitaliseren van participatie kan hier een oplossing bieden! Zo kunnen alle inwoners hun input online geven, en kunnen ambtenaren alle feedback makkelijk online inzien.

Blijf op de hoogte.

Volg mij op social media.